Ziekenhuizen stellen operaties uit vanwege stroomdips
4 januari 2016
Datalek ziekenhuizen treft ruim 200.000 patiënten
25 januari 2016
Ziekenhuizen stellen operaties uit vanwege stroomdips
4 januari 2016
Datalek ziekenhuizen treft ruim 200.000 patiënten
25 januari 2016

Openbaar leven noordelijke provincies ontregeld wegens ijzel

Het openbaar leven in het noorden van Nederland is dinsdag zo goed als tot stilstand gekomen door de extreme weersomstandigheden. Automobilisten vermijden door de gladheid massaal de weg en er rijden nauwelijks treinen.

Het KNMI heeft in de ochtend code rood afgegeven voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Dat is inmiddels afgeschaald naar code oranje. In het Waddengebied was al code oranje van kracht. In Flevoland, Overijssel, Noord-Holland, Utrecht en Gelderland geldt code geel, aldus het KNMI. De waarschuwingen duren tot zeker 20.00 uur.

Volgens het KNMI kan ook het midden van het land in de nacht van dinsdag op woensdag te maken gaan krijgen met ijzel. In het noorden kan het glad blijven door sneeuwresten en ijs op de weg. Vanwege de ijzel rijden er voorlopig geen treinen en bussen. Diverse scholen zijn gesloten en alle zittingen in rechtszaken van de rechtbank Noord-Nederland in Leeuwarden, Groningen en Assen zijn de hele dag afgelast.

Strooiwagens hebben sinds maandagavond 18.00 uur een miljoen kilo zout gebruikt vanwege de gladheid. Volgens Rijkswaterstaat zijn er tot nu toe 119 ritten gemaakt. Het strooien in Groningen, Friesland, Drenthe en ook Flevoland en Overijssel gaat voorlopig nog door. Ook heeft Rijkswaterstaat beide Firestorms (calamiteitenmachines) ingezet. De Firestorm bestrijdt ijsplaten door een warme zoutoplossing (ongeveer zestig graden) op het ijs te spuiten.

Bron: Nu.nl
Foto: Nu.nl / Anneke Kronemeijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *