SWIFT verliest miljoenen winst door hacks op banken in 2016
10 juni 2017
11 desastreuze storingen in belangrijke datacenters
12 juni 2017
SWIFT verliest miljoenen winst door hacks op banken in 2016
10 juni 2017
11 desastreuze storingen in belangrijke datacenters
12 juni 2017

Waarschuwing voor Industroyer, het virus dat stroomnet kan platleggen

Een nieuw ontdekt computervirus kan stroomnetwerken platleggen. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Slowaakse beveiligingsbedrijf ESET, die het virus ‘Industroyer’ hebben gedoopt.

In december legden hackers het stroomnetwerk van de Oekraïense hoofdstad Kiev deels plat. ESET vermoedt dat daarbij deze malware is gebruikt, maar durft dat niet met zekerheid te zeggen.

Het virus is in staat om allerlei soorten industriële systemen aan te vallen, bijvoorbeeld oliecentrales, transportnetwerken of zelfs sluizen, maar de versie die door ESET is aangetroffen, is specifiek ontworpen om stroomnetten plat te leggen. Daarbij kunnen de aanvallers op afstand bepalen wanneer distributiesystemen in hoogspanningsnetten worden platgelegd.

Nederland

Mogelijk zijn ook Nederlandse netwerken kwetsbaar. Veel energienetten gebruiken de systemen waarop het virus zich richt. Of dat in Nederland ook zo is, is nog niet duidelijk. “En zelfs als dat niet zo is, kan het virus eenvoudig worden aangepast”, zegt directeur Dave Maasland van de Nederlandse tak van ESET.

Het Cyber Security Centrum van de Nederlandse overheid sluit niet uit dat het Nederlandse energienet kwetsbaar is. “We gaan dit onderzoek gebruiken om bedrijven te informeren op welke manier ze zich kunnen beschermen”, aldus het NCSC in een schriftelijke reactie.

Volgens netbeheerder Tennet is de kans dat een Nederlandse energiecentrale wordt gehackt een stuk kleiner dan in Oekraïne. “Het stroomnet is niet rechtstreeks aan internet gekoppeld”, aldus een woordvoerder. “En we zijn een stuk beter beveiligd dan de Oekraïeners.”

Lees hier het volledige artikel

Comments are closed.