Wat is ISO 22301?

Societal security - Business Continuity Management Systems - Requirements

ISO 22301 BCMS - Requirements


ISO 22301 is Dé norm op het gebied van bedrijfscontinuïteit en bevat op high level niveau de eisen met betrekking tot het opstellen en implementeren van een Business Continuity Management Systeem (BCMS). De ISO 22301 standaard is zo opgesteld dat deze door ieder type organisatie kan worden gebruikt. Het is tevens mogelijk om uw organisatie te laten certificeren tegen deze BCM standaard.

BCM Specialist Alex Hoogteijling, van onze organisatie heeft als lid van de ISO-NEN normcommissie voor business continuity, meegewerkt aan de totstandkoming van deze internationaal erkende BCM-standaard. Alex is nog steeds verbonden aan het NEN en verzorgt namens dit normalisatie instituut al jarenlang de trainingen op het gebied van business continuity management, waaronder ISO 22301 introductietrainingen.

ISO 22313 BCMS - Guidance


Voor een goede toepassing van de ISO22301 standaard is veel BCM-ervaring nodig. Als leidraad is een guidance document uitgebracht (ISO 22313 welk extra informatie en advies geeft over het ontwerpen, opstellen, implementeren en onderhouden van een business continuity management system (BCMS).

Het guidance document bevat echter niet een stap-voor-stap BCM implementatiehandleiding met BCP templates, voorbeelden, tips en valkuilen. Organisaties dienen bijvoorbeeld nog steeds zelf te bepalen hoe de Business Impact Analyse (BIA) uitgevoerd moet worden en welke scoping het best is.

Voor een optimaal resultaat is het beter om een business continuity consultant in te huren die vaker dit soort implementaties heeft gedaan en weet hoe de ISO 22301 standaard op een juiste wijze kan worden toegepast. BCM specialist Alex Hoogteijling kent alle ins & outs van deze standaard aangezien hij betrokken is geweest bij de ontwikkeling hiervan en reeds vele BCM implementaties op zijn naam heeft staan. Bovendien verzorgt Alex Hoogteijling al jaren namens het NEN de ISO22301 BCM trainingen.