Business continuity versus organizational resilience

iPhone toeleverancier ondervindt hinder van aardbeving
15 februari 2016
Grote recall van Mars vanwege vondst stukjes plastic
23 februari 2016
iPhone toeleverancier ondervindt hinder van aardbeving
15 februari 2016
Grote recall van Mars vanwege vondst stukjes plastic
23 februari 2016

Business continuity versus organizational resilience

organisatorische veerkracht versus bedrijfscontinuiteit

Bedrijfscontinuïteit is niet hetzelfde als organisatorische veerkracht

In de afgelopen jaren is er binnen het business continuity vakgebied veel aandacht besteed aan het concept van “organizational resilience”, vrij vertaald “organisatorische veerkracht”. Een groot deel van dit debat heeft zich gericht op de principes en de toepassing van organisatorische veerkracht, en hoe dit zich verhoudt tot de reeds gevestigde bedrijfscontinuïteitsmanagement discipline.

Organizational Resilience is the:
“adaptive capacity of an organization in a complex and changing environment”
ISO /WD 22316. Societal Security – Guidelines for organizational resilience

Het bestuur van het Business Continuity Institute (BCI) heeft een verklaring opgesteld en geratificeerd om duidelijkheid te scheppen omtrent de positie van bedrijfscontinuïteit in relatie tot organisatorische veerkracht. Deze verklaring biedt ook inzicht in hoe de BCI denkt over hoe de ontwikkeling van “resilience” concepten en de invloed hiervan op de business continuity praktijk.

De kernpunten van de BCI verklaring omtrent “organizational resilience” betreffen:

  • Bedrijfscontinuïteit is niet hetzelfde als organisatorische veerkracht.
  • De effectieve versterking van organisatorische veerkracht vereist een samenwerkingsverband tussen een groot aantal management disciplines. 
  • Geen enkele management discipline of beroepsvereniging kan geloofwaardig het eigenaarschap van organisatorische veerkracht claimen. Organisatorische veerkracht kan ook niet worden aangemerkt als een subset van een andere management discipline of standaard.
  • Bedrijfscontinuïteit principes en toepassingen zijn van essentieel belang voor iedere organisatie die diens organisatorische veerkracht vaardigheden wil ontwikkelen of verbeteren.
  • Het brede scala van activiteiten die nodig zijn om de organisatorische veerkracht vaardigheden van een organisatie te ontwikkelen en te verbeteren bieden een kans voor bedrijfscontinuïteit specialisten om hun vaardigheden en kennis te verbreden, voortbouwend op het fundament van hun bedrijfscontinuïteit ervaring en referenties.
  • De BCI zal relevante kennisbronnen en trainingen ontwikkelen ter ondersteuning van leden die hun organisatorische veerkracht kennis en vaardigheden willen bijschaven.

De volledige Engelstalige verklaring van de BCI en de bijbehorende whitepaper is hier te vinden op de nieuwspagina van het Business Continuity Institute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *