DDoS-aanval is net zo makkelijk als winkelen op internet

iso22301 cursus nen training bedrijfscontinuiteitsmanagement
BCM Specialist geeft introductietraining ISO 22301
9 december 2015
DDoS-aanvallen treffen scholen
9 december 2015

DDoS-aanval is net zo makkelijk als winkelen op internet

DDoS-aanvallen, waarbij websites worden overspoeld met dataverkeer, worden steeds gemakkelijker en goedkoper, door de opkomst van speciale websites die die aanvallen op commando uitvoeren. “De afgelopen drie jaar zijn die sites in opkomst, en sinds een jaar gaat het echt heel snel”, zegt beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers van RedSocks. Een van die websites voert duizenden aanvallen per dag uit, blijkt uit statistieken die die site zelf geeft.

Het uitvoeren van een DDoS-aanval kan op dat soort websites voor enkele tientjes of honderden euro’s, afhankelijk van de aanvalscapaciteit. Betalen kan gewoon met een creditcard, maar ook anoniem, met behulp van bitcoins. “Dit soort websites schiet als paddenstoelen uit de grond”, aldus een woordvoerder van de politie. Dat is terug te zien in het aantal DDoS-aanvallen, dat volgens de politie in het afgelopen jaar is gestegen.

“Er zijn inmiddels duizenden websites die DDoS-aanvallen verkopen”, zegt beveiligingsexpert Rik van Duijn van Dearbytes. Wat opvalt is de eenvoud waarmee ze kunnen worden bediend. En hoewel de kans groot is dat ze in strijd met de wet handelen – “Dit grenst aan medeplichtigheid”, zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet – gaan ze vooralsnog hun gang.

Sommige van die websites doen zich voor als legitieme bedrijfjes, die websites de kans geven om hun beveiliging te testen. “Ik vind dat niet zo geloofwaardig”, stelt Engelfriet. In de praktijk worden ze ook voor minder frisse doeleinden gebruikt. Zo zeggen bronnen rond de DDoS-aanval op de NPO en de NOS van anderhalve week geleden dat zo’n website heeft bijgedragen aan de aanval.

Lees hier het volledige artikel dat geschreven is door Joost Schellevis, Researchredacteur bij de NOS

Bron: NOS    Foto: NOS – Lars Boogaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *