Desastreuse cyberaanvallen liggen op de loer

Ddos aanvallen worden steeds heviger
27 januari 2016
Wat is een DDOS aanval en hoe bescherm je jouw organisatie tegen een DDOS aanval
27 januari 2016
Ddos aanvallen worden steeds heviger
27 januari 2016
Wat is een DDOS aanval en hoe bescherm je jouw organisatie tegen een DDOS aanval
27 januari 2016

Desastreuse cyberaanvallen liggen op de loer

Het is donker op straat. Twitter, Facebook, Gmail… niets werkt. Internetbankieren gaat niet meer. Bellen gaat niet meer. In de verte brandt een auto. Door de ijzige wind klinkt het gehuil van de buurvrouw. Het internet is getroffen door een cyberaanval. Nederland ligt plat. Totale onzin? Of toch een realistisch scenario?

Op het eerste gezicht zou je denken dat dit scenario rechtstreeks uit een film komt en geen enkele grond heeft in de werkelijkheid. Een aanval op een dergelijke schaal is nog nooit voorgekomen. Vrijwel alle  datacenters in Nederland zouden tegelijk aangevallen moeten worden om een dergelijke impact te hebben. Maar hoe coördineer je zoiets? Waar halen die aanvallers de computercapaciteit vandaan? En daar komt nog bij dat al die datacenters vanzelfsprekend allerlei veiligheidsmaatregelen hebben getroffen om dergelijke aanvallen af te slaan. Kortom: onzin.

Terabits

Toch is een aanval op het internet in Nederland helemaal niet zo’n vreemde gedachte. Met name op het gebied van DDoS-aanvallen, ofwel het overspoelen van het netwerk met verkeer, zijn er de nodige ontwikkelingen gaande. Dergelijke aanvallen bereiken nu vaak niet meer traffic dan 10 Gigabit per seconde. Bovendien zijn veel DDoS-aanvallen gericht op specifieke webapplicaties, zodat er lang niet zoveel verkeer nodig is. Maar dat gaat veranderen.

Met de komst van internet of things (IoT) is er een groot aantal nieuwe apparaten bijgekomen en die apparaten zijn vaak slecht – of soms helemaal niet – beveiligd. Volgens een studie van HP is 70 procent van het ‘internet der dingen’ kwetsbaar om gehackt te worden. Al die apparaten kunnen dan onderdeel gemaakt worden van botnets en voor een DDoS-aanval worden ingezet. Met andere woorden: de capaciteit van DDoS-aanvallen gaat op korte termijn snel toenemen. Nu gaat het om Gigabits, maar in de toekomst hebben DDoS-aanvallen een volume van tientallen Terabits per seconde.

Klik hier om het volledige artikel van Pieter de Haer te lezen.

Bron: Computable | Pieter de Haer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *